piątek, 24 lutego 2017

Zdrowy baton śniadaniowy bez cukru rafinowanego, glutenu i nabiału



W dzisiejszych czasach coraz wyżej stawiamy własne poprzeczki, musimy znaleźć czas na prace, rodzinę ,obowiązki domowe i jeszcze przydałoby się kiedyś przespać. Przyznaje się bez bicia ze nie raz wychodzę do pracy bez śniadania , wiem wiem to najważniejszy posiłek w ciągu dnia ale co zrobić jak się człowiek spieszy??? Znalazłam fajny przepis na bezglutenowy, bez mleczny baton śniadaniowy który mogę ze sobą zabrać gdzie tylko chce. Zaletą batona jest to ze nie zawiera rafinowanego cukru i jest dość prosty w przygotowaniu.

Składniki:

  • 200g orzechów jakich chcecie, siemienia lnianego, bakalii i co tylko Wam podsuwa wasza wyobraźnia
  • 100 g bezglutenowych płatków owsianych / jeżeli źle tolerujecie płatki owsiane to zastąpcie je pestkami dyni,nasionami słonecznika, orzechami itp
  • 15 daktyli
  • 1 łyżka miodu/ syropu klonowego/ syropu z agawy itp
  • olejek rumowy 2 kropelki
Wykonanie:


  1. Z daktyli wyciągamy pestki i zalewamy je wrzątkiem , zostawiamy do namoczenia i zmięknięcia na 30 min 
  2.  Orzech, bakalie siekamy ( ja lubię swoje zostawić w trochę większych kawałkach) dodajemy nasiona ,siemię lniane , płatki owsiane i wszystko mieszamy w misce.
  3. Daktyle blendujemy , dodajemy do nich łyżkę miodu i olejek rumowy
  4. Mieszankę Orzechowo -bakaliową zalewamy zblendowanymi daktylami i energicznie mieszamy aż składniki się połącza
  5. Foremkę na chleb wyścielamy papierem do pieczenia i wykładamy do niej nasza masę
  6. Wszystko dobrze ugniatamy łyżką 
  7. Foremkę wstawiamy do lodówki na noc
  8. Delikatnie wyciągamy z foremki papier do pieczenia i dzielimy naszą mieszankę na 6 batonów
Mieszanka Orzechowo bakaliowa

Wymieszane składniki

Gotowy baton po wyciągnięciu z lodówki przed porcjowaniem

Smacznego xxx 

Ja moje batony zawijam w papier do pieczenia którym była wyłożona foremka i przechowuje w zamrażarce. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz