poniedziałek, 20 lutego 2017

Faworki





Super przepis który zawsze mi wychodzi, prosty szybki i smaczny . 
Gotowe faworki są tak dobre ze moja rodzina stwierdziła ze są smaczniejsze niż faworki babci , a jak sami wiecie babcia gotuje najlepiej na świecie . 


Skladniki:

  • 1 1/2 C maki bezglutenowej (ja użyłam własny mix super się sprawdza 1C(120g) maka z tapioki i 1/2C(60g) maki ziemniaczanej) 
  • 1/2C (60g)maki ziemniaczanej - do podsypywania
  • 2 żółtka
  • 1/2 malej łyż octu 
  • 1/2 malej łyż cukru
  • szczypta soli
  • ok 4 kopiastych łyż stołowych kwaśnej śmietany bądź jogurtu greckiego
  • opcjonalnie 1/4 malej łyż xanthan gum  
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
Wykonanie:

  1. Mąkę bezglutenowa (mix) mieszamy z solą,cukrem, octem, żółtkami, śmietaną i opcjonalnie dodajemy xanthan gum  
  2. Ciasto wyrabiamy w misce aż wszystkie składniki się ze sobą połącza i ciasto będzie elastyczne
  3.  Blat podsypujemy maka ziemniaczaną i wykładamy ciasto  
  4. Ciasto wałkujemy i zawijamy po czym wałkujemy jeszcze raz ok 10 min, ma to na celu uelastycznić ciasto i sprawić ze będzie bardziej puszyste
  5. Kiedy ciasto jest gotowe , dzielimy je na mniejsze porcje które wałkujemy i wycinamy z nich faworki .
  6. Gotowe faworki wrzucamy na dobrze rozgrzany olej i smażymy je z obu stron aż nabiorą złocistego koloru.
  7. Usmazone faworki przekladamy na recznik papierowy i posypujemy cukrem pudrem.

Rada: kiedy ciasto zaczyna lepić się do blatu należy podsypać je maka ziemniaczana




Smacznego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz